• Waarom peuterzwemmen?  wspettersfiguurl

• Waarom watergewenning?

• Waarom kleuterzwemmen?

• Waarom aquagym?

 wspettersfiguuro 

   Waarom peuterzwemmen?

Eerst moeten we stellen dat het niet de bedoeling is deze kinderen ‘waterveilig’ te maken, laat staan hen te leren ‘zwemmen’!

Zij bezitten niet de lichamelijke of geestelijke rijpheid om zinvol zwemonderricht aan te kunnen. Toch zijn er tal van goede redenen om met je baby of peuter naar het zwembad te gaan: Ademhaling en bloedsomloop worden versterkt, de stofwisseling wordt bevorderd.  Bewegingsvaardigheden zoals kruipen, lopen … worden gestimuleerd en de algemene motoriek wordt verbeterd.

Hoe eerder het kind vertrouwd raakt met het water, hoe beter ! Water is immers een natuurlijke omgeving voor het pasgeboren kind, door regelmatige lessen wordt watervrees voorkomen.

Ouders vinden het fijn om met hun kind in water te spelen: de band tussen ouder en kind wordt aangehaald.

 

Waarom watergewenning?wspettersfiguurr

Kleuters leren op een speelse manier zich vrij, zonder angst te bewegen in het water. Het succes van deze cursussen ligt vooral hierin dat de kinderen samen met leeftijdsgenootjes stap voor stap hun angsten leren overwinnen en behendigheden aanleren. Met behulp van aangepast materiaal (ballen, blokjes, ringen, emmertjes, speelgoeddiertjes,...) ervaren de kinderen dat het fijn is met water bezig te zijn.

Ze doen spelletjes in groepsverband, leren zich op allerlei manieren door het water bewegen, leren het evenwicht te bewaren en merken dat onverwachte situaties (kopje onder) helemaal niet zo erg zijn.

Al vlug zullen de kleuters over hun eerste schrik heen zijn en als ze dan ook nog leren springen in het water, duiken onder water en eventueel leren drijven op buik en rug dan kunnen we stellen dat het kind, watergewend is. De basis naar verder zwemonderricht is dan gelegd!

top pag

Waarom kleuterzwemmen?

Tijdens deze lessenreeks maken de kleuters kennis met specifieke wijzen van voortbewegen in het water en zullen zij de zwembewegingen aanleren, specifiek schoolslag.

Natuurlijk worden de watergewenningsoefeningen ook hier nog gedurende een deel van de les geoefend, maar stilaan worden zij meer en meer vervangen  door de echte zwemoefeningen en stuwingsvormen.

Toch even benadrukken: aanleg, motorische vaardigheid en leeftijd (doorgaans rond 5 jaar) bepalen mee het eindresultaat!  

 spettersfiguur

Waarom aquagym?

Aquagym is het uitvoeren van fitnessoefeningen in het water.

Deze omvat voornamelijk spierversterkende, lenigheid- en/of aerobe oefeningen in borstdiep water of diep water. Door de oefeningen in het water te doen, gebeuren de oefeningen gemakkelijker en in grotere omvang, hierbij is er voldoende waterweerstand zodat de spieren effectief arbeid moet leveren.

Op deze manier wordt dus de lenigheid bevorderd en wordt de spierkracht onderhouden. Het voordeel is dat je minimale hinder ondervindt van de zwaartekracht, de spieren zijn meer ontspannen in het water en kunnen niet overbelast worden.

Deze watertraining ontspant en vermindert hevige stress. Voordelen van het water zijn: honderden spieren en pezen worden tegelijk aangesproken. Geen zweet want je lichaam wordt voortdurend gekoeld. Geschikt voor mensen met blessures. Leeftijd speelt geen rol.

top pag

wspettersfiguuro

   

Fotokrant  

lightbox
lightbox
lightbox
lightbox
lightbox
lightbox
   

Kalender  

«  september 2019  »
wkmadiwodovrzazo
351
362345678
379101112131415
3816171819202122
3923242526272829
4030